Jouluaatto

Tunnelmallisten joulukeskusteluiden kotipesä.
Vastaa Viestiin
Avatar
Unico
Joulumuorin aputonttu
Joulumuorin aputonttu
Viestit: 2082
Liittynyt: 10 Marras 2007, 11:19

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja Unico » 24 Marras 2014, 18:14

Meillä olen aamun töissä. Kotiin tullessa löydän pukin jättämät lahjat ovelta jos ei ole vieraita tulossa pukiksi. Ehkä ne lahjat jaetaan ensin ja sitten syödään tai toisin päin. Loppu ilta nautitaan vaan. Sauna on jo aaton aattona. Ja aamun riisipuuron keitän jo aaton aattona tai itselleni ja muille jätän aamulla hautumaan. Saa nähdä. Kinkku paistunee jo aaton aattona päivällä. Meen aaton aikataulutus riippuu hiukan vieraista. Illalla toki samusirkan aika ja nauhoitan sen myös. Toivon töissä näkeväni hiukan joulu ohjelmia siinä sivussa. Arvoitus toteutuuko. Odotan innolla millainen joulun aika on tulossa. Ekaa joulua lasten syntymän jälkeen töissä.

Avatar
shara
Joulumuorin aputonttu
Joulumuorin aputonttu
Viestit: 1803
Liittynyt: 22 Marras 2013, 15:36

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja shara » 04 Syys 2015, 20:31

Rakastan näitä jouluperinteitä, jotka ovat muovautuneet viime vuosien aikana. :see:

Aattoaamuna pitää herätä mahdollisimman aikaisin, laitan kellon herättämään joko klo 6 tai 6:30. Yleensä kyllä heräilen kuuden jälkeen jo muutenkin. (Huom. Koskaan muulloin EN herää kuudelta omia aikojani. :mrgreen: ) Siitä sitten pikaisesti mummolaan aamukahville (asumme paritalossa) ja siellä vierähtää tovi tunnelmoidessa kynttilöiden valossa pimeydessä.

Aamupäivällä on ehdoton juttu käydä tallilla, viemässä hevoselle porkkanoita, omenoita ja/tai leipää. Tallilla vierähtää tunti-pari. Sieltä kotiin ja kotona pikainen suihkuraikastautuminen, siistit vaatteet päälle ja joulupöytään. :nam: Jouluruoka nautitaan rauhaksiin ja santsaten. Sitten joku tiskaa ja iltapäivällä jaetaankin lahjat jo. Ne avataan kaikessa rauhassa, jokainen avaa vuorollaan ja saaduista lahjoista kiitellään ja niitä ihastellaan. Loppuiltapäivä ja alkuilta on sitten lahjojen ihastelua, paikoilleen laittoa jne. Illemmalla sitten yleistä hengailua ja sauna, jonka jälkeen saa vetää uuden pyjaman päälle.

Ja illalla on ihan käydä nukkumaan, onhan jouluyö. :laav:

Avatar
Tonttu
Tonttuoppilas
Tonttuoppilas
Viestit: 123
Liittynyt: 05 Syys 2015, 19:44

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja Tonttu » 06 Syys 2015, 15:49

Sarppa kirjoitti:Voiskohan "joulutirkistelyn" lisätä jouluaaton virallisiin aktiviteetteihin :hmm:
Tottakai! Ite en oo tätä harrastanu mut tänä jouluna, paan tonntu lakin päähän ja meen tirkistelee toisten ikkunoista :see: Ja jos joku huomaa nii se luulee et oon tonttu :jouulu:

Avatar
murulotta
Tonttu
Tonttu
Viestit: 127
Liittynyt: 27 Elo 2007, 22:38

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja murulotta » 07 Syys 2015, 16:10

Ihana lukea näitä kaikkien aattoperinteitä! :see:

Meillä tämä on jo 12. joulu jolloin aatto (toivottavasti) sujuu samalla hyväksihavaitulla kaavalla! Meille tulevat aattoiltaa viettämään niin omat- kuin miehen vanhemmatkin, sekä veljeni pienen poikansa kanssa. Aamupäivä ja päivä ollaan ihan vaan omalla porukalla kotona.

Aattoaamuna minä herään ensimmäisenä. Meidän perheessä kaikki, lapsia myöten, ovat aamu-unisia, mutta jouluaattoa ei silti tuhlata aamulla pitkään nukkumiseen!
Kinkku laitetaan uuniin aatonaattoiltana niin, että se on aamulla 7-7.30 maissa valmis.
Minä herään siis näihin aikoihin nostamaan kinkun uunista.
Laittelen siinä kuuseen valot, sekä muutkin jouluvalot, tähdet jne päälle. (Meillä niitä ei siis koskaan polteta öisin). Sen jälkeen sytytän kynttilät, joita meillä poltetaan, Paljon! :kynde:
Joku meidän kolmesta lapsesta saattaa jo tässä vaiheessa herätä, mutta jos ei, istuskelen hetken yksin hämärässä olohuoneessa ja nautin aattoaamun rauhasta. Sillä siihen se rauha sitten loppuukin. :oo
Laitan television valmiiksi auki odottamaan joulupukin kuumalinjaa, ja herättelen loput perheenjäsenet niin, että kahdeksan maissa kaikki ovat heränneet.
Tonttu on yön aikana tuonut lapsille yhdet pienet paketit. Yleensä jotain tekemistä. Esim tarra/puuhakirja, pieni legopaletti jne. Isommille viime (ja varmasti myös tänä jouluna) jotkut lehdet.
Avataan joulukalenterista viimeiset luukut ja lapset katselevat kuumalinjaa.
Miehen kanssa kuorrutetaan kinkku ja minä laitan joulupuuron hautumaan.
Kun kinkku on kuorrutettu, syödään aamupalaksi kinkkuleipiä.

Aamupäivällä puuhaillaan kaikenlaista pientä keittiössä. (Välillä toki istuskellaan sohvalla) Tehdään rosolli ja sienisalaatti. Samoin hedelmäsalaatti. Vatkataan kermavaahto sekä keitetään toffeet. Joskus lapset ovat leiponeet pari pellillistä pipareita. Herkkupöytä johon kuuluu suklaita, Vihreitä kuulia sekä erilaisia pähkinöitä, laitetaan kuntoon.
Lumiukko ja joulurauhan julistus katsotaan ja niiden jälkeen syödään joulupuuro. Mantelin saaja saa puurolahjan, yleensä Ässä-arvan. :jouulu:
Puuron jälkeen mennään joulusaunaan.
Saunan jälkeen juodaan glögit ja otetaan piparit sekä ehkä vähän suklaata.

Seuraavaksi on vuorossa hautausmaalla käynti. Sieltä tultua sytytellään ulkotulet ja lyhtykynttilät. Sitten kello alkaakin olla jo 16 ja vieraat saapuvat. Ruuat laitetaan lämpenemään uuniin ja klo 16.30-17 maissa syödään jouluateria! :laav:

Joulupukki tulee klo18 maissa tai sen jälkeen. Lahjatouhussa vierähtääkin melkoisesti aikaa, onhan meitä 7 aikuista ja 4 lasta. Ja kaikki saavat lahjoja! :lahja:
Kun tilanne on vähän rauhoittunut juodaan joulukahvit ja vieraat lähtevät koteihinsa. Klo 21 mennessä meitä onkin kotona taas vain oma perhe ja alamme pikkuhiljaa virittäytyä aattoillan viettoon ja rauhoittumiseen. Lapset ihastelevat lahjojaan, ehkä katsovat jonkin uuden leffan. Minä kasaan vierelleni sohvapöydälle pähkinöitä, suklaita, juustoja, hedelmiä sekä lasillisen punaviiniä. Sekä sen toivotuimman lahjakirjan. Siinä se aika vierähtääkin sinne puolille öitä, jonka jälkeen olen täysin valmis painumaan pehkuihin. :see:

noremare
Tonttuoppilas
Tonttuoppilas
Viestit: 2
Liittynyt: 18 Marras 2015, 11:03

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja noremare » 19 Marras 2015, 11:19

Ihanan kuuloisia aattoja kaikilla! :see:

Meilläkin pyritään aattona heräämään aikaisin. Itse rakastan aattoaamun hiljaisuutta :kynde: Siinä sitten kun on hetki tunnelmoitu, aloitetaan aamupalan valmistelu. Aamupalaksi on yön yli leivinuunissa muhinutta uuniohrapuuroa, hillasoppaa, luumu-rusinasoppaa ja leipää kaikenlaisilla herkuilla. :nam: Sitten tietenkin myös jouluteetä ja kahvia on tarjolla.
Aikaisempina jouluina olen koristellut kuusen aamupalan jälkeen, mutta tänä vuonna voisin yrittää koristella sen jo ennen aamupalaa niin saa sitä sitten ihastella jo aamupalapöydästä :jees:

Sitten katsellaan televisiosta lastenohjelmia ja minä katson dvd:ltä Toljanterin joulukalenterin viimeisen jakson :jouulu: Joulupukin kuumalinja ei jostain syystä ole koskaan oikein kuulunut meidän jouluun joten sitä ei katsota. Yleensä tässä välissä paketoin koirien lahjat, ettei rasvaiset luut möhnää joka paikkaa. Koirat avaa pakettinsa muiden kanssa illalla. Siinä sitten valmistellaan jouluateriaa ennen kuin keräännytään katsomaan joulurauhan julistusta. Sen jälkeen mennään joulusaunaan, jossa viihdytäänkin oikein pitkä tovi. Saunan jälkeen laittaudutaan juhlaa varten hienoksi. Ensimmäiset saunojat, luultavimmin minä ja äiti, katetaan joulupöytä valmiiksi ja kun kaikki ovat saunoneet, aloitetaan ruokailu jouluevankeliumin luvulla. Aaton ruokapöydästä löytyy kalaa kaikissa muodoissaan: silakoita, lohta, siikaa, mätiä eri tavoin nyt ainakin. Meillä ei oikein kukaan siitä kinkusta perusta, joten meillä on usein kalkkunaa. Tänä vuonna joulupäivänä syödään teertä ja metsoa laatikoiden ja muiden jouluherkkujen kanssa.

Ruokailun jälkeen on pieni lepohetki, kun kaikkien pitää sulatella herkkuruokaa. Kun ulkona on jo pimeää, lähdemme käymään haudalla. Halukkaat kävelevät koirien kanssa ja joku tulee aina autolla. Viime joulu oli unelmien täyttymys, kun oli noin -10 astetta kylmää ja lunta satoi. :inlaav: Niin sitten kynttilän viennin ja hautausmaan ihailun jälkeen mennään autolla kotiin.

Kotona tonttu on tuonut lahjat kuusen alle odottamaan. Ennen lahjojen availua syödään kuitenkin jälkiruoka: joulukakkua, pipareita ja torttuja. Joulusuklaat otetaan tarjolle ja arvotaan lahjojen avausjärjestys. Arvonnassa otetaan jonkun joulukalenterin kuusi ensimmäistä luukkua hattuun ja sieltä sitten nostetaa kukin oma lappu. Tonttu jakaa lahjat ja sitten avataan arvotussa järjestyksessä. Näin kaikki näkevät, mitä muut saavat lahjaksi ja onhan se aika mukavaa yhdessäoloakin :hali:

Loppuilta menee napostellessa ja lahjojen ihailussa ja seurustelussa. Sitten ihana jouluaatto alkaakin olla jo ohi. :talvi:

SnowFlake❄️
Tonttuoppilas
Tonttuoppilas
Viestit: 2
Liittynyt: 08 Marras 2015, 10:56

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja SnowFlake❄️ » 19 Marras 2015, 16:48

Ihana lukea ihmisen aattoperinteitä!❤️
Meillä aatto menee suunnilleen näin:
Herään siinä 8-9 aikoihin sillä eipä sitä jouluaattona viitsi jäädä nukkumaan pitkään.
Aamu meneekin siinä sitten riisipuuroa nautiskellessa ja vanhoja kunnon jouluohjelmia katsoessa :hei:
Yleensä teen aattoaamuna vielä ihan viime hetken koristeluja (eli lisäilen kaikkea pientä koristusta). Sitten illemmalla sukulaiset tulevat viettämään joulua kanssamme, ja siinä ensimmäiseksi syömme jouluaterian :gaggu:
Ja sen jälkeen (kun noita nuorempia vielä perheestä löytyy) joulupukki saapuu jakamaan lahjoja :dee: Siinä sitten laulamme pukille ja pukin lähdettyä alamme avaamaan lahjoja
:lahja: kun lahjoja on ihasteltlu tarpeeksi sukulaisemme lähtevät ja käymme vielä hautausmaalla ja joulusaunassa ennen nukkumaanmenoa :jouulu:

Avatar
rittie
Yli-Tonttu
Yli-Tonttu
Viestit: 814
Liittynyt: 09 Marras 2015, 20:54

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja rittie » 19 Marras 2015, 21:19

Meidän joulumme tulee tänä vuonna olemaan hieman erilainen, kun vietämme sen näillä näkymin täällä maalla. Äidin haudallekin tulisi yli 30 kilometriä matkaa, joten käymme haudalla jo aatonaattona. Aiempina vuosina tämä on siis kuulunut aattoaamun ensimmäisiin tehtäviin, kun koko aamuvirkku perhe on kömpinyt ylös. Aattoaamun kynttilähetki on siis mitä ihanin, mutta yleensä valitettavan lyhyt, kun meillä on niin nopeasti täysi tohina päällä. :lol: Hautausmaalta olemme tulleet joko meidän kotiimme tai isäni luokse (jos olemme siellä joulua viettäneet) riisipuuroaamiaiselle ja valmistelemaan vähitellen juhla-ateriaa. Päivän aikana katsotaan lastenohjelmia, kuunnellaan joululauluja ja käydään tietysti joulusaunassa puolenpäivän aikaan. Saunan jälkeen kukin meistä vaihtaa juhlavampaa vaatetta päälle. Virallista lounasta ei yleensä jouluna ole, vaan tarjolla on karjalanpiirakoita, kinkkua ja tietenkin myös niitä herkkuja. Glögiä juodaan pitkin päivää. :nam: Varsinainen juhla-ateria syödään siinä puoli neljän, neljän aikaan. Pukin vuoro koittaakin sitten viideltä. :dee: Sen jälkeen ilta menee rattoisasti lahjoja ihmetellen sinne seitsemään asti, jolloin lapset syövät iltapalaa ja menevät nukkumaan. Sen jälkeen aikuiset saavat hengähtää punaviini- tai glögilasillisen kanssa ja lukea kirjaa, katsoa elokuvaa, tai mitä nyt milloinkin. Monesti pelataan jotain joululahjapeliä porukalla. :see:

Tänä vuonna näyttää siltä, että vietämme aaton täällä meillä, joten aattoaamuna ei lähdetäkään minnekään. Rauhassa siis kynttilänvalosta nauttimista, joulukalenterien availua, jouluohjelmien tuijottelua ja sitä yhdessäoloa, jota arjen tuoksinnassa ei aina ole tarpeeksi. :see:

Joulumyyrä
Tonttu
Tonttu
Viestit: 158
Liittynyt: 11 Marras 2015, 11:39

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja Joulumyyrä » 20 Marras 2015, 22:55

Ihania jouluaattoja :inlaav: Kiva lukea muiden tavoista ja perinteistä.

Meillä menee suunnilleen näin:
Minä herään aikaisin, joskus seiskan aikaan ja toivottavasti ennen lapsia. On niin ihanaa nauttia aattoaamun rauhasta hetki yksin. Sytyttelen jouluvalot kaikkialle. Ulkoilutan ja ruokin koirat. Pistän riisipuuron tulemaan ja samalla kuorrutan kinkun. Yritän ajoittaa kinkun paiston niin, että saan sen aamuyöstä tai viimeistään sitten herätessä uunista. Kinkku paistetaan leivinuunissa, joten paistoaika on aina pientä arpapeliä.

Kun lapset herää, katsellaan telkkarista jouluohjelmia. Mies herätetään aamupalalle viimeistään, kun puuro on valmista. Jouluaattona aamupala eli riisipuuro sokerilla ja kanelilla syödään poikkeuksellisesti tv:n ääressä. Ai niin, tonttu on yöllä tuonut kalenterin viimeisen yllätyksen, mikä on vähän isompi. Tänä vuonna varmaankin palapeli tms. niin on lapsilla edes hetkeksi puuhaa.

Aamupalan jälkeen laitetaan sauna lämpiämään. Lämmitys kestää vajaan tunnin, puusauna. Leivinuuniin laitetaan myös uudet tulet, että ehtii lämmetä tarpeeksi ruoanlaittoa varten. Saunotaan joskus siinä aamupäivän aikana, katsellaan jouluohjelmia, nälkäiset maistelee kinkkua tai herkuttelee tortuilla ja pipareilla. Pari tuntia sellaista rauhallista perheen yhdessäoloa. Lapset tietysti odottelee jo kovin pukkia, mutta ei se ihan vielä tule :jee:

Joskus puolen päivän jälkeen lähdetään ulkoilemaan. Säästä vähän riippuu, käydäänkö pidempikin kävely vai pyöritäänkö vain hetki omassa pihassa. Toivottavasti olisi sellainen pieni pakkanen ja sopivasti lunta.

Kun tullaan takaisin, on pukki joko itse sattumalta juuri paikalla tai jättänyt vain lahjat. Ennen lahjat piti aina jakaa vasta illalla ruoan jälkeen, koska niin omassakin lapsuudessa tehtiin. Mutta nyt on parina jouluna jaettu jo päivällä. Ei tarvitse lasten odottaa niin pitkään, ehtivät leikkiäkin uusilla leluilla koko päivän, saan rauhassa keskittyä ruoanlaittoon myöhemmin ja ennen kaikkea lapsilla ei ole enää niin kiire pois ruokapöydästä vaan malttavat syödäkin. Lahjat siis jaetaan siinä yhden-kahden aikaan. Kaikille on lahjoja, myös eläimille, mutta eniten tietysti lapsille :lahja:

Siitä alan sitten pikkuhiljaa valmistella jouluateriaa. Mahdollisimman paljon on jo tehty valmiiksi etukäteen eli aatoksi jää lähinnä laatikoiden kypsennys, salaatti ja kaiken pöytään kantaminen. Syödään joskus neljän -viiden aikaan, hitaasti, rauhassa ja nauttien.

Loppuilta on oikeastaan vaan oleskelua, lahjojen ihailua, leikkimistä, pelaamista. Mitä nyt ketäkin huvittaa tehdä.
Kun lapset menee yhdeksän maissa nukumaan, otan minä vielä pienen annoksen jouluruokaa ja istahdan katselemaan tv:tä tai lukemaan uutta kirjaa ja nauttimaan hiljaisuudesta.

Emme kyläile missään aattona, emmekä ota vastaan vieraita, joten aikataulut joustavat ja vaihtelevat ihan sen mukaan, mikä tuntuu sillä hetkellä meistä parhaalta. Mutta suunnilleen näillä mennään.
Voih... olisipa jo joulu!

Avatar
Jouluorava
Tonttu
Tonttu
Viestit: 177
Liittynyt: 15 Loka 2014, 17:13
Paikkakunta: P-P

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja Jouluorava » 23 Marras 2015, 10:16

Näitä juttuja lukiessa pääsee kyllä hyvin tunnelmaan. :see:

Minulla menee aatto jotakuinkin niin, että koitan herätä kohtuullisen aikaisin eli viimeistään yhdeksältä kun on vielä hieman hämärää. Siinä sitten sytyttelen heti ensimmäiset kynttilät ja laitan kahvin tulille. Mies on paistanut kinkun edellisenä yönä ja siitä täytyy ottaa myös koemaistiainen heti siinä aamusta. Siinä sitten katsellaan Joulupukin kuumaa linjaa ja joulurauhan julistusta ja muita jouluisia ohjelmia ja lämmitetään jossain vaiheessa päiväsauna. Ruoka laitetaan pöytään joskus siinä iltapäivällä saunan jälkeen, sitten santsataan ja sulatellaan ja sitten kun on jotenkin ähkystä selviydytty, niin lähdetään viemään kynttilät haudoille naapurikaupunkiin. Muuten aatto on ihan vapaata oleskelua ilman stressiä. Jos lahjoja on ilmaantunut, ne avataan vasta iltamyöhään punaviinilasi kädessä. Myöhään illalla tai yön puolella lämmitetään sitten sauna vol. 2 ja kukutaan pikkutunneille.

Joulumyyrän tavoin mekään emme kyläile missään eikä tänne tule ketään. Vierailuille on aika ja paikka joskus muulloin kuin jouluaattona tai -päivänä, sen verran erakkoluontoisia ollaan.

Avatar
Punakettu
Tonttu
Tonttu
Viestit: 137
Liittynyt: 07 Heinä 2013, 11:18
Paikkakunta: Espoo

Re: Jouluaatto

Viesti Kirjoittaja Punakettu » 23 Marras 2015, 11:33

Aivan ihania aattoja ihmisillä :laav:

Meillä jouluaatto menee suunnilleen näin:

Herään aamulla siinä 7-8 aikaan ja hiippailen aamun hämärässä alakertaan. Siellä keittelen teetä ja nautiskelen aamun hiljaisuudesta kun kuusen valot loistavat muuten hämärässä talossa. Joskus saatan soittaa hiljaa joululaulujakin. Kun kuumalinja alkaa, siirryn olohuoneen sohvalle sitä katselemaan ja odotan, että muut talon asukkaat nousevat. Kun kaikki ovat ylhäällä aletaan keittämään puuroa ja nostetaan kinkku uunista. Puuro syödään ennen joulurauhanjulistusta ja kun julistus alkaa, katsotaan se yhdessä ja juodaan lasit höyryävän kuumaa glögiä :laav:

Jouluateriaa valmistellaan pitkin päivää, mutta muuten tunnelma on aika rento, sillä kaikki mahdollinen on pyritty tekemään etukäteen. Joulupukki ja noitarumpu katsotaan televisiosta ja lähdetään ulkoilemaan koiran kanssa pitkälle kävelylle siinä 14-15 aikaan. Ruoka syödään yleensä klo 18 aikoihin. Ruoka aloitetaan yleensä kaloilla yms. Ja niiden jälkeen siirrytään katsomaan Samu Sirkan joulutervehdystä, se on ollut perinne niin kauan kuin muistan :inlaav: Samun jälkeen syödään laatikot ja kinkut ja muut lämpimät ruuat. Ruoan jälkeen jokainen tekee vähän mitä huvittaa, itse yleensä katson jotain hyvää jouluista elokuvaa ja saatan napata pari konvehtia :lol:

Illalla klo 20 aikoihin lähdetään viemään koira iltalenkille ja sen jälkeen on aika avata lahjat. Lahjojen avauksen jälkeen yleensä hieman siivotaan paperikaaosta pois lattioilta ja pelataan muutama erä korttia samalla juoden kahvia/glögiä ja syöden joulutorttuja.

Meillä joulu vietetään yleensä perheen kesken, ei mennä mihinkään eikä meille ketään tule. Vasta joulupäivänä menemme syömään isäni äidille. Tänä vuonna tosin kun on tuo mieheke kuvioissa, niin saatan joutua lähtemään käymään hänen perheensä luona aattona, sillä hänellä ei ole autoa joten hän ei viitsi tännepäin tulla kun bussit ovat mitä ovat talvisessa liiketeessä jouluna :roll:

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Joulukeskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 20 vierailijaa